Britanska Agencija za zdravila in zdravje (MHRA) je 22. avgusta 2024, po temeljitem pregledu koristi in tveganj odobrila dovoljenje za zdravilo lecanemab (Leqembi) za uporabo v zgodnjih fazah Alzheimerjeve bolezni. Zelena luč agencije MHRA pomeni, da je Združeno kraljestvo postala prva država v Evropi, ki je izdala dovoljenje za zdravilo, s katerim je mogoče zdraviti nevrodegenerativno bolezen in ne njenih simptomov. 


Nacionalni inštitut za zdravje in odličnost oskrbe (NICE) je prav tako izdal osnutek smernic o uporabi lecanemaba, v katerih navaja, da so njegove klinične koristi premajhne, da bi upravičile stroške zdravila za nacionalno zdravstveno službo (NHS). Trenutno poteka javno posvetovanje, končno priporočilo o kritju pa naj bi bilo izdano proti koncu leta 2024. Zavrnitev njegove uporabe v sistemu nacionalne zdravstvene službe s strani NICE pomeni, da bo verjetno le majhno število bolnikov v Združenem kraljestvu imelo koristi od tega zdravila in bo moralo do njega dostopati samoplačniško. 


Čeprav obžalujemo nedavno negativno mnenje Evropske agencije za zdravila (EMA), upamo tudi, da bo ponovna preučitev mnenja prinesla izid, ki bo v prihodnosti omogočil dostop do lecanemaba več Evropejcem, ki živijo z zgodnjo Alzheimerjevo boleznijo.